Dokler bo v knjižnici človeka objel prijazen, mlad smehljaj …

(Tone Pretnar, 1984)

Dr. Tone Pretnar, po katerem knjižnica ponosno nosi ime …

Urnik knjižnice
ponedeljek – petek:
9:00 – 18:00
sobota: 8:00 – 13:00

24.12. in 31.12.
od 9.00 do 13.00,
če je to sobota
od 8.00 do 13.00.

Poletni delovni čas v juliju in avgustu:
ponedeljek, četrtek, petek:
od 9.00 do 15.00
torek, sreda:
od 10.00 do 18.00
sobota: zaprto

Urnik potujoče knjižnice
Kontakt
Knjižnica dr. Toneta Pretnarja
Balos 4
4290 Tržič
tel: 04 5923 883
fax: 04 5923 881
e-mail: siktrz@trz.sik.si

Koledar aktivnosti

avgust 2020
PTSČPSN
      1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31       
« Jul   Sep »
Novice

 

Zaključek projekta DRUŽINSKO BRANJE 2019/2020

 

Dragi sodelujoči v projektu DRUŽINSKO BRANJE

Obveščamo vas, da se je projekt Družinsko branje zaključil. Če imate še izpolnjene kupone, se do konca meseca avgusta lahko oglasite v knjižnici in prevzamete nagrade. Hkrati pa vabljeni, da se nam ponovno pridružite v novi sezoni, ki se prične 1. 10. 2020.

Dr. Tone Pretnar

 

V nedeljo, 9. 8. 2020, obeležujemo 75-letnico rojstva dr. Toneta Pretnarja, izjemnega Tržičana, v duhu katerega deluje knjižnica v Tržiču.

Dr. Tone Pretnar je diplomiral iz slovenskega in ruskega jezika in postal profesor, literarni zgodovinar, raziskovalec, literarni kritik, verzolog, polonist, prevajalec, pesnik, grafoman, poliglot in pri vsem tem ostal izjemno človeški, izjemen človek.

Preko družabnega omrežja knjižnice na Facebooku se ga v tem letu skoraj dnevno spominjamo z objavljanjem njegovih oktav iz izjemne knjige V sotočju Bistrice in Mošenika, na tem mestu pa se ga spomnimo skozi besede Jožice Koder, ki so zapisane v knjigi Zgodbe o Tonetu (Knjižnica dr. Toneta Pretnarja, 2013):

»Več let smo se na silvestrovo, po končanem delavniku knjižničarjev, srečevali v tržiški knjižnici; v majhnem prostoru, s pogledom skozi okno na dvorišče za stavbo. Tone je najraje sedel na stolu pri oknu; v družbi Danice, Jožice, Marije in knjižničarja Janeza, potem pa tudi prof. Janeza Štera, še koga iz kroga prijateljev knjižnice in moje malenkosti so se kresale vesele iskrice, Tone je verze stresal iz rokava. S svojo duhovitostjo je polnil tista daljna, nepozabna srečanja v naši knjižnici. Hitro si dobil pesem z akrostihom. Vedno urejen, s svojo značilno brado. In milim, bolj tihim glasom, je znal ustvariti lepo razpoloženje. Z vsem bitjem in žitjem je ustvarjal bolj ljubezniv svet.«

Kar je Tone Pretnar ustvaril, je zbrano v več knjigah, zapisanih je tudi ogromno spominov nanj, kajti njegovi stanovski kolegi doma in po svetu so ga izjemno cenili. Zato vam v teh dneh priporočamo, da obiščete tržiško knjižnico, vzamete v roke njegova dela in si ga tako približate.

 

Pesem se nikoli ne postara.

Avtor v nji je večno mlad.

(verz Tone Pretnar)

POLETAVCI – POLETNI BRALCI

 

»Pol ure na dan prežene dolgčas stran!«  je že znani slogan vseh Poletavcev – poletnih bralcev!

Kljub »čudnim koronskim« časom si knjižnice prizadevamo speljati čim več projektov, ki smo si jih zadale in privabiti k branju čim več ljudi. Kajti zavedamo se, da je v branju in znanju moč.

Torej, če štejete vsaj sedem in ne več kot dvanajst let, zelo radi berete (ali pa malo manj), ste pravi za Poletavce! V času letošnjih poletnih počitnic se lahko pridružite skupini poletnih bralcev tako, da 30 dni (ni nujno, da si sledijo) vsak dan pol ure berete. Otroci lahko berete karkoli, pomembno je le, da ob tem pridobivate bralne navade in da tudi neljubitelji knjig spoznate, da je branje lahko zabavna in prijetna izkušnja. Torej berete lahko karkoli: knjige, stripe, časopisne članke, revije, recepte …

Poletavci se bodo začeli 10. 6., seznam pa morate oddati do 10. 9. 2020. Seznam, kamor boste vpisovali bralne dni, si boste lahko natisnili sami ali pa ga boste po 10. 6. dobili v naši knjižnici.

V drugi polovici septembra boste povabljeni na zaključno prireditev, kjer boste dobili priznanje in majico. Glavna nagrada pa je šotor za dve osebi.

Pozivamo tudi starše, da spodbujajo svoje otroke k branju, naj bo letošnje poletje v znamenju branja, da bo tržiška občina postajala občina POLETAVCEV – POLETNIH BRALCEV.

Prosti pristop do gradiva v knjižnici

 

Dragi člani in uporabniki knjižnice,

od 25. maja 2020 vas knjige v Knjižnici dr. Toneta Pretnarja vabijo medse, med police. Ponovno boste lahko sami izbirali gradivo. Naj vas prava knjiga sreča, pokliče, nagovori.

Še vedno pa skupaj z vami upoštevamo predvidene preventivne ukrepe, ki si jih lahko preberete na spletni strani Nacionalnega inštituta za javno zdravje (kliknite za povezavo do dokumenta z ukrepi).

Vabljeni k obisku!

 

Vir: www.google.com

BIBLIOBUS – OBVESTILO

 

Knjižnica dr. Toneta Pretnarja je od 18. 5. dalje za izposojo in vračilo gradiva odpirla tudi vrata bibliobusa. Prosimo, da potujočemu knjižničarju Nejcu predhodno naročite gradivo, ki ga želite (nejcp1@gmail.com ). V kombi še ne boste mogli vstopati. Upoštevajte tudi vse predpisane varnostne ukrepe (vrnjeno gradivo prinesite v vrečkah, razkuževanje rok, maske, razdalja …). Kmalu se vidimo.

Zgodilo se je…

Večer slepih miši

Srečanje s srednješolskim učiteljem, ravnateljem in pisateljem ter predsednikom Društva slovenskih pisateljev Dušanom Mercem smo v Knjižnici dr. Toneta Pretnarja pripravili na prvi julijski večer. Njegov pisateljski opus obsega 14 knjižnih del, v njem je zajeto bistvo...

več...

Kois

 

Drobižki iz Tržiča

 

Koristne povezave