V torek, 26. 11. 2019, ob 19. uri vas vabimo v knjižnico na predstavitev knjige Postmodernizem v slovenskem in srbskem romanu.

16. novembra 1992 je prezgodaj odšel od nas dr. Tone Pretnar. S svojim prevajalskim, raziskovalnim in lektorskim delom je bil ambasador slovenskega jezika in književnosti izven meja Slovenije. Podobno delo opravljajo mnogi Slovenci v nam bližnjih in daljnih državah. Ob spominih na Toneta Pretnarja bomo predstavili Tanjo Tomazin, dr. literarnih ved.

V zbirki Znanstvena monografija pri Kulturnem centru Maribor je izšla njena knjiga z naslovom Postmodernizem v slovenskem in srbskem romanu. Delo je nastalo na podlagi doktorskega dela, prikazuje pa razvoj literarne vrste romana v dveh različnih narodnih skupnostih oziroma državah, ki sta si večji del 20. stoletja delili zgodovinsko-politično in tudi kulturno ozadje.

Z nami bo prof. dr. Vanesa Matajc, ki je zapisala: »Knjiga Tanje Tomazin odpira uvide v najodličnejše srbske romane, ki so v prevodih dostopni slovenski bralni publiki … Ena od osrednjih poant monografije je usodna povezanost romana in zgodovinskega trenutka, v katerem je roman nastajal v obeh književnostih.« Jožica Koder pa: »V veselje mi je bilo jezikovno pregledati in prebirati zanimivo visoko znanstveno delo dr. Tanje Tomazin. Srečala sem se s številnimi novimi imeni slovenskih in srbskih pisateljev romanov. Utrdili so mi misel, da tudi umetnost, literatura utira pot k miru in sožitju med narodi. Knjiga ni le za literarne kritike in literarne zgodovinarje, je tudi za politike, filozofe, psihologe in za bralce, ki radi berejo zahtevnejšo izobraževalno literaturo.«

Tanja Tomazin je bila rojena 1987 v Kranju. Po Škofijski klasični gimnaziji je v Ljubljani študirala primerjalno književnost in zelo zgodaj dosegla naziv doktorica znanosti. Zaposlena je kot lektorica na Filozofski fakulteti Univerze v Beogradu in generalna sekretarka Nacionalnega sveta slovenske narodne manjšine v Republiki Srbiji. Poleg rednih zaposlitev aktivno deluje na področjih prevajanja, tolmačenja in uredništva.

Vir: https://drustvosava.org/vesti/2019/3/21/promocija-knjige-dr-tanje-tomazin