Posebni projekti

Simpozij o dr. Tonetu Pretnarju

 

 

Knjižnica dr. Toneta Pretnarja v Tržiču, Oddelek za slavistiko na Filozofski fakulteti Univerze v Ljubljani, Oddelek za slovenistiko na Filozofski fakulteti Univerze v Ljubljani in Društvo slovenskih književnih prevajalcev so v spomin na tržiškega rojaka dr. Toneta Pretnarja za zainteresirano javnost in lokalno skupnost pripravili mednarodno strokovno srečanje Občutenje srca skupinskega avtorja, ki je v Knjižnici dr. Toneta Pretnarja potekalo v soboto, 25. 11. 2017, med 9:30 in 17. uro. Zbrano občinstvo je med drugimi nagovoril tudi minister za kulturo Anton Peršak, na simpoziju pa so s svojimi prispevki sodelovali Evgen Bavčar, Aleksander Bjelčevič, Silvija Borovnik, Miran Hladnik, Niko Jež, Marko Juvan, Zdravko Kecman, Zvonko Kovač, Irena Novak Popov, Mladen Pavičić, Božena Pikala-Tokarz, Joanna Pomorska, Ivo Stropnik, Đurđa Strsoglavec, Namita Subiotto, Andrej Šurla, Emil Tokarz. Zvečer ob 18. uri je v Kulturnem centru Tržič potekala še slavnostna akademija z naslovom 25 let spominov. Zadnje Pretnarjeve oktave je interpretirala Alenka Bole Vrabec, program je povezoval Bojan Veselinovič. Gostjo večera šansonjerko Vito Mavrič so na Sprehodu spremljali Jaka Pucihar, Vid Ušeničnik in Ilj Pušnik. Slavnostna govornika sta bila njegova ekscelenca veleposlanik Republike Poljske Paweł Czerwiński in župan Občine Tržič mag. Borut Sajovic, ki je ob tej priložnosti podelil Priznanje župana Občine Tržič Ivu Stropniku, ustanovitelju Mednarodne Pretnarjeve nagrade.

Digitalno = realno = normalno

 

 

Po ocenah svetovnih tehnoloških analitikov bo virtualna in obogatena resničnost v bližnji prihodnosti predstavljala to, kar trenutno pomeni spletna stran za podjetja. Na celodnevnem dogodku Digitalno = realno = normalno v organizaciji Knjižnice dr. Toneta Pretnarja, s podporo Občine Tržič in sodelujočimi vrhunskimi vodilnimi podjetji na tem področju so obiskovalci lahko vzpostavili povezavo z njimi in ostalo javnostjo, ki deluje v smeri razvoja te tehnologije.

Prikazano je bilo, kako virtualna (VR), obogatena (AR) in mešana resničnost (MixR) podjetjem omogočajo razvoj produktov in idej, predstavitve in promocijo. Dogodek je predstavil aktualno VR/AR sceno, osvetlil nekatera pomembna vprašanja o prihodnosti in izzivih uporabe VR/AR tehnologij v Sloveniji in v svetu, pokazal primere dobrih praks, digitalne transformacije in prenosa VR/AR idej v podjetništvo in industrijo, prikazal možnosti sodelovanja. Z nami so bili največji strokovnjaki s področja virtualne in obogatene resničnosti v Sloveniji (navedeni po abecedi): 505VR, Art Rebel 9, Creative Solutions, Ctrl Art, Laboratorij Tehnološki Park, Marko Cafnik, Multiversum.

 

IZSTOP d.o.o. / 505 VR

Podjetje Izstop d.o.o. je na trgu prisotno že od 2010. Leta 2014 so ustanovili novo blagovno znamko 505VR, ki stremi k ustvarjanju inovativnih VR/AR vsebin za izboljšanje in poenostavljanje vsakodnevnih procesov tako v poslovnem kot zasebnem življenju. Za številne naročnike so razvili raznovrstne inovativne in izstopajoče projekte, ki služijo kot orodje v poslovanju, izobraževanju, marketingu in drugod.

Mdr. so podjetju Knauf Insulation Slovenija omogočili, da svoje potencialne stranke sprehodijo po virtualni hiši in industrijskem objektu preko VR tehnologije. Za DANFOSS Slovenija  so ustvarili  prikaz delovanja radiatorskih ventilov, za Wienerberger-Slovenija VR postavljanje Tondach strešnikov Bobrovec na virtualni strehi in VR grajenje hišne konstrukcije z IZO Profi opekami.

Virtualna predstavitev Sečoveljskih solin za gibalno ovirane.

 

ART REBEL 9

Art Rebel 9 ustvarja izjemne integrirane rešitve, ki presegajo meje domišljije in poslovnim partnerjem gradijo ugled. Z ekipo nadarjenih posameznikov naročnikovo vizijo pretvorijo v doživetja, ki so se nedolgo nazaj še zdela nemogoča. V 25 letih delovanja so pomagali pri ustvarjanju nekaterih izmed bolj ikoničnih TV oglasov in filmov v naši regiji. So pionirji kreativne uporabe naprednih tehnologij, zlasti na področju oglaševanja, promocije in marketinga.

Reference: Abanka 2017: VR simulator letenja s padalom (Base Jump).

 

Creative Solutions

Creative Solutions je inovativen VR/AR studio, ki deluje na področju uporabe novih tehnologij za namene marketinga in izobraževanja. Njihove dosedanje stranke (Verizon, Specular Theroy, Ledluks) cenijo strokovno znanje, s katerim znajo svetovati in načrtovati, profesionalen pristop pa zagotavlja podporo tekom celotnega projekta.

Creative Solutions  (Hopalai) je s skupaj s podjetjem Infotude iz Komna razvil projekt Kobi. Kobi je pripomoček za učenje branja, namenjen otrokom z disleksijo in drugim, ki jim nagaja členjenje besed. Besedilo prenese iz tiskovine na tablico in ga prilagodi potrebam vsakega otroka.

 

CtrlArt

CtrlArt je ustvarjalni studio z vsebinami, namenjenimi ustvarjanju zabavnih in dinamičnih izkušenj 3D oblikovanja in razširjene resničnosti. V zadnjih 6. letih je CtrlArt izdelal razburljive AR vsebine za kulturno dediščino, industrijo, turizem in izobraževanje. Ustvarjajo privlačne, očarljive AR izkušnje za podjetja, da se z njimi predstavijo na mednarodnih sejmih in prireditvah. Z revolucionarno aplikacijo TravelAR Slovenija poskrbijo, da kulturna dediščina zopet oživi.

Reference: Raziskujte Kočevje in Črnomelj skozi navdihujoče interaktivne zgodbe. Doživite Žičko kartuzijo, kakršna je bila v srednjem veku. Obiščite uničene gradove in cerkve. Srečajte izumrle živali. Vse to z uporabo neomejene moči obogatene resničnosti. Za podjetje Akrapovic – VR aplikacija za ogled tovarne.

Verjamejo, da je razširjena resničnost nov igralec (naslednja velika stvar), ki spreminja način učenja, igranja, dela in interakcije med seboj in s svetom okoli nas.

 

Laboratorij TEHNOLOŠKI PARK Ljubljana

Look Around 360 je stičišče virtualne in obogatene resničnosti. V sodelovanju z vrhunskimi strokovnjaki organizirajo raznovrstne dogodke (seminarje, delavnice, meet-upe) za različne ciljne skupine, vendar z eno rdečo nitjo, in to je virtualna in obogatena resničnost.

Posameznikom in podjetjem omogočajo uporabiti laboratorij z namenom razvoja novih produktov in  ustvarjanja prebojnih idej. Nudijo individualna mentorstva strokovnjakov, specializirane delavnice, poletno šolo.

V laboratoriju Look around 360 si je možno v virtualni resničnosti natačno ogledati delovanje grelne naprave iz vseh zornih kotov, kot jih določi uporabnik.  Z uporabo lastnih rok in virtualne resničnosti pregledamo skelet, notranje organe in ožilje npr. mačke. Pogumni lahko virtalno poletijo nad Ljubljano.

Laboratorij Look Around je marca 2019  organiziral prvo AR/VR konferenco v Sloveniji, na kateri so predstavili možnosti uporabe VR/AR tehnologij v Sloveniji in v svetu.

 

Marko Cafnik

Marko Cafnik je oral ledino na področju obogatene in virtualne resničnosti v Sloveniji. Je vrhunski strokovnjak na poročju 360 stopinjskega videa in 360 stopinjskih panoramskih slik. 360° so moderen in atraktiven način predstavitve in doživetje prostora, ki med drugimi ponuja tudi sprehod iz prostora v prostor, vkjučno z avdio in video predstavitvami. Ta prostorska slika omogoča virtualno doživetje prostora na način, kot bi ga videli, če bi se nahajali v njem.

 

Dr. Jože Guna, predavanje  
asistent in raziskovalec v Laboratoriju za multimedijo na Fakulteti za elektrotehniko UL, Katedra za informacijske in komunikacijske tehnologije. Strokovnjak za področja internetnih tehnologij, multimedije in IPTV sistemov ter interneta stvari.

Dr. Guna daje poseben poudarek raziskavam na področju uporabniške izkušnje, interakcije človek-stroj ter novim tehnologijam za navidezno in obogateno resničnost. Znanstveno delo komplementarno dopolnjuje s projektnim delom ter prenosom znanj v industrijo v obliki prilagojenih izobraževanj za partnerje iz industrije. Med pomembnejšimi projekti, kjer sodeluje in je poudarek na uporabniški izkušnji, sodijo evropska projekta SEE TV-WEB in Erasmus+ OnCreate ter domači raziskovalni projekt ARRS DriveGreen. Guna je tudi nosilec številnih priznanih industrijskih certifikatov Cisco, Comptia ter Apple, je tudi aktivni član organizacije IEEE.

Prepričan je,  da ima poklic inženirja multimedije prihodnost, saj združuje inženirske, komunikacijske in kreativne kompetence.

 


PROGRAM

 

Ura Skupina
9.00 do 10.15 Kratka predstavitev in preizkus naprav – Osnovna šola Bistrica
Od 10.15 do 11.45 Kratka predstavitev in preizkus naprav – Osnovna šola Križe
Od 11.45 do 13.00 Kratka predstavitev in preizkus naprav – Osnovna šola Tržič
odmor

Od 14.00 do 16.00

 

Predstavitev in  prikaz XR tehnologij in rešitev ter preizkus naprav – podjetja, zainteresirana javnost

 

Uvod in pozdravni nagovor – Marinka Kenk-Tomazin, direktorica knjižnice

Pozdravni nagovor – župan Občine Tržič mag. Borut Sajovic

Možnosti v virtualni in obogateni resničnosti  za gospodarstvo – dr. Jože Guna

Od 16.00 do 17.00 Predstavitev in prikaz XR tehnologij in  rešitev za področje turizma, preizkus naprav –  Občina Tržič, TPIC, Turistična zveza …
Od 17.00 do 18.00 Predstavitev in prikaz XR tehnologij in rešitev ter preizkus naprav – podjetja, zainteresirana javnost
Od 19:00 do 20:00

Dr. Jože Guna: Izzivi in prihodnost virtualne ter obogatene resničnosti

 

 

junij 2024
P T S Č P S N
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
Dostopnost