Oddelki

Splošni oddelek

Splošni oddelek knjižnice zavzema kar dve nadstropji. V pritličju je po UDK sistemu in v prostem pristopu na voljo strokovno gradivo za odrasle. Na voljo sta tudi dva računalnika z dostopom do interneta za odrasle uporabnike. Pritlični prostor se uporablja tudi kot prostor za različne prireditve in dejavnosti, ki jih organizira knjižnica (literarni večeri, potopisna in druga predavanja, počitniške delavnice itd …).
V prvem nadstropju splošnega oddelka se nahaja leposlovna literatura, ki je prav tako urejena po UDK sistemu in je v splošnem pristopu. Uporabniki lahko izbirajo tudi med leposlovjem v tujih jezikih. Na voljo jim je filmsko gradivo (DVD-ji, bluray-i) različnih žanrov in glasbeno gradivo različnih zvrsti. Pri vhodu v splošni oddelek se nahaja izposojevalni pult za dva bibliotekarja, prav tako je uporabnikom na voljo en računalnik z dostopom do interneta
Zaradi prostorske stiske hranimo gradivo iz splošnega in strokovnega oddelka tudi v kletnih prostorih knjižnice.

Otroški oddelek

Na otroškem oddelku svoje potrebe po branju, izobraževanju in druženju lahko zadovoljijo predvsem predšolski otroci in osnovnošolci. Skupaj lahko izbirajo med leposlovjem, strokovnim gradivom, neknjižnim gradivom na različnih nosilcih; risankami, mladinskimi filmi, zvočnimi knjigami, pesmicami, pravljicami itd, na voljo so jim knjige v tujih jezikih, ki so prilagojene različnim starostnim skupinam. Pobrskajo lahko tudi med revijami, ki so namenjene mladimi. Na voljo jim je en računalnik z dostopom do interneta. Na oddelku se pripravljajo redne oblike dela z mladimi bralci ter občasne prireditve in razstave: ure pravljic, tematske razstave, organizirani obiski šol in vrtcev itd…

Čitalnica

V čitalnici lahko uporabniki listajo med različnimi naslovi serijskih publikacij. V čitalnici je locirano tudi različno strokovno gradivo, ki zaradi njegove splošne uporabnosti ni namenjeno izposoji na dom, ampak le na vpogled v čitalnici (prezenčno gradivo). V čitalniškem prostoru se ob večerih srečujejo različne skupine (skupina za samopomoč), ob torkovih literarnih večerih pa nam služi tudi kot prostor za pogostitve gostov in udeležencev.

Domoznanski oddelek

Knjižnica gradi domoznanski oddelek z namenom varovanja pisne kulturne dediščine: zbira in obdeluje gradivo, ki se nanaša na Tržič in Tržičane, ki nastaja v Tržiču, katerega avtorji so Tržičani. V domoznanskem oddelku se nahaja zbirka, ki je tudi prostorsko ločena od zbirk v prostem pristopu.

Potujoča knjižnica

Potujoča knjižnica – mini bibliobus – obiskuje 19 krajev v občini in stoji na 26 –ih postajališčih. Vozilo lahko na pot odpelje 1.800 enot knjižnega in neknjižnega gradiva. Bibliobus je računalniško opremljen: ima strežnik, programsko opremo Cobiss, ki omogoča računalniško vodenje izposoje in dostop v lokalni katalog. Uporabnikom je na voljo prenosni računalnik, prek katerega je omogočen dostop do interneta. Vozilo z opisano opremo torej resnično predstavlja pravo mobilno knjižnico, katere delo je podprto z vso potrebno sodobno tehnologijo in tako je knjižnična storitev v bibliobusu lahko enako kvalitetna kot v sodobni stacionarni knjižnici.

junij 2024
P T S Č P S N
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
Dostopnost