eKnjižnica Biblos
Biblos je sistem za izposojo elektronskih knjig. Za člane knjižnice je izposoja brezplačna.
V spletno eKnjižnico Biblos vstopite na povezavi eKnjižnica BIBLOS.
Za prijavo v e-knjižnico Biblos potrebujete:
– uporabniško ime, ki je sestavljeno iz akronima knjižnice (siktrz) in vaše članske številke PRIMER: siktrz0100000
– geslo, ki ste ga prejeli za storitev Moja knjižnica.

O izposoji
Po prijavi v sistem si izposodite izbrano knjigo s klikom na gumb Izposodi si.
Izposoditi si je možno 4 e-knjige. Rok izposoje je 14 dni. Podaljšanje ni možno, možna je ponovna izposoja ter predčasno vračilo. Po poteku roka izposoje je dostop do e-knjige prekinjen.

E-knjige je možno prebirati na:
– osebnem računalniku – s programom Adobe Digital Editions,
– tabličnem računalniku ali pametnem telefonu z operacijskim sistemom iOS ali Android (z brezplačno aplikacijo Biblos),
– elektronskem bralniku, ki podpira Adobe DRM zaščitoePub format e-knjig in omogoča dostop do brezžičnega omrežja (Wi-Fi).

Uporaba na mobilnih napravah
Na tabličnem računalniku ali pametnem telefonu z operacijskim sistemom Android ali iOS:
– naložite si aplikacijo Biblos2,
– aplikacijo avtorizirajte z uporabniškim imenom in geslom (glej zgoraj).
Povezave do aplikacij:
Biblos2 za Android
Biblos2 za iOS

Informacije o pripravi in uporabi aplikacije Biblos2 si lahko preberete na strani Kako deluje? Po avtorizaciji aplikacije lahko izbirate med knjigami, ki so na voljo članom knjižnice.
Uporaba na osebnem računalniku e možna s programom Adobe Digital Editions. Podroben postopek je opisan na strani Biblos – Kako deluje. Elektronsko knjigo si izposodite na spletni strani www.biblos.si. Po prijavi v sistem si izposodite izbrano knjigo s klikom na gumb Izposodi si. Izposojena knjiga je vidna v zgornjem delu strani in pripravljena za prenos na bralno napravo.

Prenos e-knjige na e-bralnik
Izposojene in kupljene e-knjige z Biblosa si lahko s pomočjo programa Adobe Digital Editions prenesete na vaš e-bralnik. Postopek je podrobno opisan na strani Biblos – Kako deluje. Na e-bralniku Kindle e-knjig iz spletne knjižnice Biblos žal ni mogoče brati. Kindle je namreč zaprt bralnik, kar pomeni, da lahko z njim dostopate zgolj do vsebin v spletni prodajalni Amazon (Kindle Store). Nakup ali izposoja e-vsebin iz drugih virov sta onemogočena. Nekateri e-bralniki omogočajo izposojo e-knjig z Biblosa brez pomoči programa Adobe Digital Editions in povezovanja z vašim osebnim računalnikom. Za to potrebujete e-bralnik z internetno povezavo in brskalnikom. V brskalniku obiščete Biblos spletno stran, kjer si izposodite e-knjigo in jo prenesete na e-bralnik.

Dostopnost