Dejan Rihtarič, Maja Stepančič


V okviru pogovorov Obrazi slovenskih pokrajin iz Občinske knjižnice Jesenice in Gornjesavskega muzeja Jesenice vabijo k spremljanju pogovora z Dejanom Rihtaričem, dirigentom Pihalnega orkestra Jesenice-Kranjska Gora, ki v letu 2024 praznuje 150-letnico delovanja. V živo ali na spletu.

Dejan Rihtarič je po končani nižji glasbeni šoli za klavir končal teoretično in inštrumentalno smer (fagot) Srednje glasbene in baletne šole Maribor. Na Akademiji za glasbo v Ljubljani je končal študij fagota. Poučuje na Glasbeni šoli Radovljica, Glasbeni šoli Kranj ter Konservatorju za glasbo in balet v Ljubljani. Nekaj časa je poučeval tudi na Glasbeni šoli Jesenice. Od leta 2014 dalje vodi in dirigira Pihalnemu orkestru Jesenice-Kranjska Gora. Zgodovina orkestra sega v leto 1874 in je močno zaznamovana z železarsko tradicijo. Orkester tako v letu 2024 praznuje 150-letnico delovanja. Kulturno društvo Pihalni orkester Jesenice-Kranjska Gora je bilo leta 2019 vpisano med nosilce žive kulturne dediščine za enoto godbeništva v Register nesnovne kulturne dediščine, ki ga vodi Ministrstvo za kulturo. Več o zgodovini orkestra lahko najdete v publikacijah Harmonije časa in Partiture spomina. Vabljeni v svet glasbenih spominov.

Sklop pogovorov poteka v sodelovanju z gorenjskimi splošnimi knjižnicami, ki sooblikujemo spletni biografski leksikon Obrazi slovenskih pokrajin. V projektu sodelujemo: Mestna knjižnica Kranj, Knjižnica Ivana Tavčarja Škofja Loka, Knjižnica A. T. Linharta Radovljica, Knjižnica dr. Toneta Pretnarja Tržič, Občinska knjižnica Jesenice. Tokrat pogovor Občinska knjižnica Jesenice pripravlja v sodelovanju z Gornjesavskim muzejem Jesenice.

 

torek, 12. 3., ob 19.00, Banketna dvorana Kolpern na Jesenicah, v živo in na spletu

Dostopnost