O projektu

Drzni.si je nov projekt Knjižnice dr. Toneta Pretnarja za učence zadnje triade, v sklopu katerega se povezujemo z lokalnimi osnovnimi šolami v programu poklicne orientacije. To bomo nadgradili z obiski mladih, znanih in uspešnih ljudi, ki so nam svojim talentom, trdim delom in predvsem drznostjo, s katero sledijo svojim sanjam, lahko vzor. V prvi sezoni projekta Drzni.si bomo gostili tri mlade, ki so uspeli na različnih področjih: kolesarja Mateja Mohoriča, pevko Evo Boto in igralca Jerneja Kogovška. Z njimi bomo spregovorili o njihovi poti do uspeha in posebnostih njihovega poklica. Dogodki bodo potekali na osnovnih šolah za zaključne skupine, posnetki pogovorov pa bodo na voljo za širšo javnost na YouTube kanalu knjižnice. Mnogo navdihujočih zgodb o ljudeh, ki so uresničili svoje sanje, najdemo tudi v knjigah, zato smo k projektu pripeli bralni projekt Drzni.si.

 

Drzni gosti na YouTubu
S kolesarjem Matejem Mohoričem smo 2. 11. 2021 začeli prvo sezono povsem novega projekta Drzni.si. Prijazno so nas gostili na OŠ Bistrica, kjer je Mohorič osmošolcem spregovoril o svoji karieri profesionalnega kolesarja. Pogovor z nadvse zanimivim gostom si lahko ogledate na povezavi.

 

Drzni gosti na TikToku
Spremljaj nas na TikToku ter sodeluj pri ugankah, ki so jih zastavili naši zvezdniški gostje.

 

Bralni projekt Drzni.si

Kdo lahko sodeluje?
Bralni projekt je namenjen osnovnošolcem od 7. do 9. razreda.

Kdaj lahko sodeluješ?
Od 2. 11. 2021 do 6. 5. 2022.

Kako lahko sodeluješ?

  1. Izberi svojo navdihujočo zgodbo.
    Izmed 50 navdihujočih zgodb, ki jih najdeš na seznamu, v knjižnici pa na posebnih policah z oznako Drzni.si, izberi eno knjigo, jo preberi in razmisli, s čim te nagovarja oz. navdihuje.

(klikni na sliko, da odpreš seznam navdihujočih zgodb)

  1. Svoje mnenje o knjigi sporoči knjižnici s kratkim videoposnetkom ali zapisom.
    Posnemi kratek videoposnetek o knjigi. Na posnetku naj bo vidna knjiga, o kateri govoriš. Na kratko povej, o čem govori, zakaj ti je bila oz. ti ni bila všeč, kaj te je pri branju navdihnilo in podobno. Posnetek naj ne bo daljši od 30 s.
    Bodi čim bolj izviren, kajti objavili ga bomo na TikTok profilu knjižnice.
    Videoposnetek nam pošlješ tako, da obiščeš spletno stran wetransfer.com, vpišeš naš e-naslov siktrz@trz.sik.si in svoj e-naslov, dodaš kratko sporočilo, pod katerega se podpišeš z imenom in priimkom, in naložiš videoposnetek (Upload files). Za pošiljanje klikneš gumb »Transfer« in počakaš, da bo posnetek poslan.

 

Če snemanje videoposnetkov ni po tvojem okusu, nam na e-naslov siktrz@trz.sik.si pošlji kratko besedilo o prebrani knjigi in knjižnica bo z njegovo pomočjo naredila videoposnetek o izbrani knjigi. Če želiš, nam lahko poleg besedila pošlješ tudi fotografijo prebrane knjige. Sodeluješ lahko z več knjigami.

 

Pričakuj nagrado.
Ob koncu akcije v maju boš povabljen na zaključno prireditev z drznimi zvezdniškimi gosti.

Dostopnost