Osemnajstič podeljen častni naslov »ambasador poezije, slovenske književnosti in jezika« – »mednarodno Pretnarjevo nagrado« bo letos prejel mednarodni posrednik poezije Aleš Šteger.

 

Aleš Šteger (1973, Ptuj, živi v Ljubljani) je slovenski pisatelj, esejist, kritik, prevajalec (iz nemškega in španskega jezika), književni urednik, popotnik, predvsem pa uveljavljeni pesnik mednarodnih razsežnosti. Njegova poezija je prevedena v številne tuje jezike.

 

Je (so)ustanovitelj in večletni umetniški vodja Dnevov poezije in vina na Ptuju (prej v Medani), pomembnega mednarodnega pesniškega festivala. Vpet je tudi v mednarodni literarni festival Fabula, mednarodno pesniško platformo Versopolis idr. Že vrsto let enkrat letno na izbranem kraju po svetu izvede pisateljski performans »Na kraju zapisano«, kjer poskuša v enem dnevu »brez pripomočkov zapisati tiso, kar ga navdihne na nevralgični točki določenega mesta«. S temi zapisi nastaja serija edinstvenih kratkih pesniških potopisov, ki potopisni žanr dvigajo na estetsko višjo raven.

 

Šteger ni le eden najbolj prevajanih slovenskih pesnikov 21. st., ampak tudi človek številnih mednarodnih književnih stikov, povezovanj in posredovanj. Mdr. je nosilec častnega naziva Chevalier dans le ordre des Arts et des Lettres (»vitez reda umetnosti in leposlovja«), ki ga podeljuje Republika Francija, in redni član berlinske Akademije umetnosti.

 

»Ambasadorstvo poezije« je letos (na jubilejnem 20. Lirikonfestu Velenje, pretežno pesniškem festivalu) s Pretnarjevo nagrado prvič še dodatno podarjeno. Predvsem pesniku PN doslej še ni bila podeljena, zato je letos poudarjena, končno je bil Tone Pretnar najprej pesnik, v večjem delu svojega delovanja pa prevajalec poezije, njen mednarodni posrednik, povezovalec …

 

Podelitev bo v torek, 14. septembra 2021, v Velenju.

 

Prejemniku 18. mednarodne Pretnarjeve nagrade Alešu Štegru iskreno čestitamo.

 

Fotografija: Beletrina

 

Dostopnost