8. FEBRUARJA 2022 OB 17.00 V DVORANI NA BALOSU 4 IN V ŽIVO NA SPLETU predstavitev knjige Iztoka Tomazina Na meji: tihotapske in druge mejaške zgodbe od Karavank do Himalaje.

 

Po projekciji  bo pogovor s Tržičanom, vrhunskim gornikom, gorskim reševalcem in zdravnikom dr. Iztokom Tomazinom nadaljeval pisec spremne besede dr. Tomo Virk.

»Kava je bila že v sedemdesetih in osemdesetih letih prejšnjega stoletja v Jugoslaviji dragocena, priljubljena, a težko dosegljiva poslastica. V sosednji Avstriji in Italiji jo je bilo mnogo lažje dobiti, pa še cenejša in boljša je bila. Predvsem zaradi kave, pa tudi zaradi nekaterih drugih potrošnih dobrin, so imeli avstrijski in italijanski trgovci v tistih časih odličen posel, v njihovih trgovinah se je trlo jugoslovanskih kupcev, predvsem seveda Slovencev, ki so bili obema državnima mejama najbližje. Če bi Cankar živel pod Karavankami, bi mogoče še kaj lepega in zanimivega napisal o kavi. S švercanjem kave se je torej dalo nekaj zaslužiti, a tak zaslužek me ni pretirano mikal, kljub plitvemu študentskemu žepu in kljub dejstvu, da sem postajal vedno boljši poznavalec gora na meji z Avstrijo.«

 

Dostopnost