Ob 30. obletnici smrti dr. Toneta Pretnarja pripravljamo spominsko slovesnost v Kulturnem centru Tržič v sredo, 16. 11. 2022 ob 9. uri.

 

Tokratni dogodek je namenjen učencem tržiških osnovnih šol,  da spoznajo delo in lik domačina dr. Toneta Pretnarja. 

 

Recital in povezovanje: slovenski dramski igralec Aleš Valič.

Nastop: Baletna skupina Glasbene šole Jesenice in  Glasbena šola Tržič.

Pred tridesetimi leti se je poslovil naš cenjeni  rojak dr. Tone Pretnar (9. avgust 1945 – 16. november 1992), človek z veliko začetnico. Slavist, verzolog, slovenski literarni zgodovinar, kritik, prevajalec, predvsem poljske lirike, profesor na Filozofski fakulteti v Ljubljani. Kot lektor slovenskega jezika je deloval na univerzah v VaršaviGradcuKrakovuCelovcu. 1. oktobra 1992 je odšel na Poljsko na Inštitut za slovansko filologijo Šlezijske univerze v Katovicah, kjer je začel delati kot profesor slovenskega jezika, literature in kulture in nenadoma umrl. Pokopan je v Tržiču, kjer je bil celo življenje zelo cenjen. 

Za svoje delo je prejel številne nagrade in priznanja: Prešernovo nagrado GorenjskePlaketo mesta Tržič, Sovretovo nagrado za prevode iz poljščine, red zaslug za kulturo na Poljskem … Od leta 2004 na Mednarodnem Lirikonfestu Velenje podeljujejo Pretnarjevo nagrado oz. častni naslov “ambasador slovenske književnosti in jezika” zaslužnim razširjevalcem slovenske književnosti in jezika po svetu.

Od leta 1993 knjižnica v Tržiču nosi njegovo ime. Ob dvajseti obletnici Pretnarjeve smrti je bila v knjižnici odprta soba, posvečena znamenitemu meščanu.

 

Dostopnost