Ljubljana : Mladinska knjiga, 2014

pecatTokrat je avtorica uspešnice Jej, moli, ljubi, po kateri so posneli tudi film z Julio Roberts v naslovni vlogi, presegla vsa pričakovanja tako svojega bralstva kot kritike. V pričujočem  delu, zgodovinskem romanu, spremljamo življenjsko pot  glavne junakinje Alme Whittaker od  rojstva leta 1800 pa vse do njene pozne starosti. Roman je zasnovan kronološko in nas v uvodu seznani z uspehom njenega očeta Henrryja, ta je bil ključen tudi za uspešno življenjsko pot naravoslovke in znanstvenice Alme.

Alma se je rodila v Philadelphiji,  trdni in izobraženi materi, po rodu iz Holandije, in povzpetniškemu očetu, po rodu iz Anglije. Na posestvu Bela poljana je preživela vse svoje otroštvo in odraslo dobo do petdesetega leta starosti. Ob rojstvu ni bila čedna, a ga je uspešno prestala, kar pa ni uspelo njenim predhodnikom. Bila je zvedav, trmast in inteligenten otrok, deležen odlične izobrazbe. V strogi, hladni in zahtevni materi je imela močno oporo. Ljubezen in tolažbo ji je nudila materina služkinja Hanneke. Na njeno osebnost in značaj je močno vplival oče, z njim je preživela večino svojega življenja.  Tako je Alma odrasla v visoko in močno žensko. Postala je vztrajna in študiozna raziskovalka rastlin, naravoslovka in znanstvenica v polnem pomenu besede. Bila pa je tudi ženska močnega hrepenenja, hrepenenja po ljubezni, erotiki in celostni izpolnitvi. V zrelih letih ji je obet te izpolnitve razburkal mirno življenje in jo v nekaj letih  iz Bele poljane popeljal na Tahiti. Na otoku je iskala odgovore in jih tudi našla. Zadnji del življenja je preživela z družino Devender, družino svoje matere v Amsterdamu. V pozni starosti je našla zadoščenje in priznanje za svoje temeljito delo preučevanja mahov.

Večplasten, epski roman nas bralce duhovno in intelektualno nahrani, povzroča dileme in nas vodi novim razmišljanjem naproti. Odlično branje!

Dostopnost