Zametki prve potujoče knjižnice v Tržiču segajo v leta 1965–1969, prvi tržiški potujoči knjižničar je bil pokojni dr. Tone Pretnar, po katerem ima naša knjižnica ime. Takrat je še kot študent honorarno pomagal v Tržiški knjižnici, občasno pa naložil knjige v kovček in se z njimi in s filmi Delavske univerze odpravil v Lom. To seveda ni bila potujoča knjižnica, kot jo pojmujemo danes, bil pa je prvi poizkus, kako knjigo približati bralcu, ki je odmaknjen od osrednje knjižnice.

12. maja 1975 se je pričela pot potujoče knjižnice. Kombi znamke Zástava je prva leta obiskoval 10 naselij, kasneje pa se je mreža razširila na 18 postajališč, danes pa se bibliobus ustavlja na 24. postajališčih.

Od 1989 do 2005 je dotrajan Zástavin kombi zamenjal kombi Renault trafic, ki je bil dodatno opremljen s policami in zgibljivo mizico za izposojevalca. Tako so uporabniki v okolici Tržiča dobili minibibliobus.

Leta 2005 je Knjižnica dr. Toneta Pretnarja dobila novo vozilo – kombi IVECO Daily. Vozilo na policah in v regalih lahko na pot odpelje 1.800 enot knjižnega in neknjižnega gradiva. Bibliobus je računalniško opremljen: ima strežnik, programsko opremo Cobiss, ki omogoča računalniško vodenje izposoje in dostop v lokalni katalog. Uporabnikom je na voljo prenosni računalnik, prek katerega je omogočen dostop do interneta, uporaba elektronske pošte, predvajanje DVD-jev in izpisovanje na tiskalnik. Vozilo z opisano opremo torej resnično predstavlja pravo mobilno knjižnico, katere delo je podprto z vso potrebno sodobno tehnologijo in tako je knjižnična storitev v bibliobusu lahko enako kvalitetna kot v sodobni stacionarni knjižnici. Urnik potujoče knjižnice je redno objavljen na lokalnem radiu, na domači strani knjižnice in v koledarju prireditev lokalnega glasila, ki ga za vsak mesec izdaja Občina Tržič in ga občani prejmejo na dom.

Ob okrogli obletnici potujoče knjižnice v Tržiču bomo štiridesetim novo vpisanim članom, ki se bodo v knjižnico vpisali na kateremkoli postajališču potujoče knjižnice, podarili enoletno članarino.

Če torej še niste vpisani v knjižnico, izkoristite priložnost vpisa na bibliobusu in enoletnega brezplačnega članstva in berite skupaj z nami.

 

Dostopnost